+387 65 521 742

O kanceru

Šta je rak?

Rak je termin koji dajemo velikoj grupi bolesti koji razlikujemo po vrsti i lokaciji, ali imaju jednu zajedničku stvar : ABNORMALNI RAST ĆELIJE KOJI JE VAN KONTROLE!

U normalnim okolnostima broj i rast svih naših ćelija je visoko kontrolisan mehanizam. Ali kada je kontrolni mehanizam narušen tada ćelije počinju abnormalno da se dijele i nastaje rak ili tumor koji može biti benigni ili maligni.

BENIGNI TUMORI SU: ne-kancerogeni I rijetko opasni po život. Oni se ne šire (metastaziraju) na druge dijelove tijela.

MALIGNI TUMORI SU: kancerogeni su i mogu se proširiti na druge dijelove tijela. Kada se maligni tumor širi, maligne ćelije putuju kroz limfni sistem na druga mjesta u tijelu i umožavaju se sto rezultira tumorom nazvanim sekundarni tumor.

KAKO RAK NASTAJE?

Rak nastaje kada jedna normalna ćelija postaje kancerogena. To se dešava kada se nešto poremeti u DNK ćeliji. Jedan ili više različitih faktora može doprinijeti poremećaju.

NAJČEŠĆI FAKTORI RIZIKA OD RAKA SU:

Genetska predispozicija:

Neke vrste raka,kao sto je rak debelog crijeva ili rak dojke su česta pojava u obitelji. To je jedinstvena genetska ili nasljedna predispozicija za rak.

Da bi se razvio rak moraju biti prisutni i drugi ne-genetski faktori(npr. okolina).

Ako je prisutna genetska predispozicija za nastanak raka,ne mora da znači da će se rak razviti ali znači da je povećan rizik za nastanak raka. Poznavanje faktora rizika može pomoći  u sprečavanju bolesti.

Estrogena izloženost:

Žene imaju povećan rizik od nekog ginekološkog karcinoma (npr. rak dojke ili materice) ,ako je u njenom tijelu povišena koncetracija estrogena,to stimulira proliferaciju ćelija I tkiva koja su izložena povišenom estrogenu.

Faktori koji donose povećanoj izloženosti estrogena  su rana menstruacija I kasna menopauza. Rizik se smanjuje kod žena koje su imale djecu prije 35. god. Ostali faktori koji mogu smanjiti rizik uključuju redovno vježbanje I nemasnu dijetu.

Jonizirajuće zračenje:

Pretjerano izlaganje jonizirajucem zračenju,kao sto su X-zrake i nuklearno zračenje može dovesti do ostećenja DNK,a to kao posljedicu ima nastanak raka.

UV zračenje od sunca:

UVB ostecuje ćelije DNK molekule i uzrokuje 90% svih karcinoma kože. Prevencija uključuje smanjenu izloženost suncu, nošenje zastitne odjeće I kreme za sunčanje sa visokim SPF.

Kancerogene hemikalije:

Hemijski kancerogeni kao sto su azbest,benzin I dizel izduvni gasovi su opasni u visokim konc.

Dim cigarete:

Pušenje je uzrok 20%-30% svih smrtnih slučajeva čiji je uzrok rak sto svrstava duhanski dim u jedan od najsmrtonosnijih kancerogena. Pušenje izaziva rak pluća ali I drugih organa. Najbolja prevencija je PRESTANAK PUŠENJA  ,a ukoliko ste ne pušač da izbjegavate kontakte  sa duhanskim dimom.

Akohol:

Ljudi koji piju alkohol imaju veći rizik za nastanak raka usta, grla, jednjaka, želudca i jetre.

Kancerogena hrana:

Postoje određene namjernice koje sadrže kancerogene materije.

Treba smanjiti slanu,kiselu i dimljenu hranu, kiselinu poput krastavica, dimljene ribe I meso tretiranog nitritima. Hranu koju treba eliminirati iz ishrane je meso pečeno na roštilju ,jer su ugljenisani dijelovi tih namjernica kancerogeni. Uzimanje vitamina C kroz hranu može zastititi od djelovanja kancerogenih materija.

Nezdrava ishrana:

Ishrana bogata zasićenim mastima je povezana sa nekoliko različitih vrsta raka,uključujući rak debelog crijeva i prostate. Rizik se može smanjiti smanjenjem unosa masti, konzumacijom hrane sa sojom,vlaknima,voćem i povrćem.

Tretman:

Postoje brojne mogućnosti za liječenje raka. Tretman liječenja se razvija u ovisnosti od vrste raka,njegovog položaja I faze u kome je dijagnosticiran rak zdravlja pacijenta. Liječenje se može sastojati od 1 ili više različitih terapija.

HEMOTERAPIJA je upotreba više anti-kancer lijekova. Anti-kancer lijekovi uništavaju ćelije raka, zaustavlja njihov rast ili razmnožavanje u nekim fazama svog životnog ciklusa.

Lijek se može dati intra venozno (u venu), oralno, intra muskularno(u misić) u ovisnosti od vrste lijeka. Hemoterapija se daje u ciklusima.

TERAPIJA ZRAČENJA je liječenje raka i drugih bolesti sa jonizirajućim zračenjem. Jonizirajuće zračenje uništava ćelije ili genetski material ćelije samo na tretiranom područiju čime se onemogućava dalji rast ćelije obuhvaćene rakom.

OPERACIJA uključuje uklanjanje tumora. Ponekad,okolno tkivo I limfni čvorovi  se takođe uklanjaju. Operacija se moze izvršiti pomoću konvencionalnih instrumenata ili lasera.

HORMONSKA TERAPIJA je upotreba hormona na način da oni utiču na rast hormona.

BIOLOŠKA TERAPIJA (imunoterapija) utiče na imunološki sistem organizma direktno ili indirektno,jača ga i brani i smanjuje nus pojave nastale u toku drugih tretmana.

ALTERNATIVNA I KOMPLETNA TERAPIJA UKLJUČUJE BILJNU MEDICINU, AKUPUNKTURU I HEMOTERAPIJU.

ANTI-KANCER LIJEKOVI:

Većina lijekova protiv raka djeluje tako sto inlibira sintezu DNK ili drugih procesa u ciklusu rasta celije. Anti-kancer lijekovi mogu dijelovati i na druga tkiva I ćelije I dovesti do neželjenog djelovanja. Druge zahvaćene ćelije uključuju krvna zrna koja se bore protiv infekcije, pomažu zgrušavanju krvi, a prenosnici su kisika do drugih tkiva. Kada anti-kancer lijekovi zahvate krvna zrna pacijenti lakše obole od infekcije, mogu osjetiti slabost, bol i jake umore. Takođe može doći do pojačanog razmnožavanja ćelija korijena kose (opadanja) i GIT-a. S toga ,nus pojave mogu biti gubitak kose, slab apetit, mučnina, povraćanje, dijareja, čirevi. Mnogi od ovih nus pojava mogu se kontrolisati ,zahvaljujući novim i poboljšanim lijekovima. Nuspojave su uglavnom kratkoročne i postepeno nestaju